PROASPATA vegetala imi mai este, daca frig ii este

 

Vrem, nu vrem, aproximativ 50% din fructele si legumele recoltate la nivel de planeta se pierd prin degradarea survenita de la conditiile de transport, depozitare, si viata petrecuta pe raft.

Toate vegetalele sunt recoltate sub acelasi obiectiv, acela de a ajunge in fata consumatorului inaintea varfului de coacere.

Citricele, Avocado, si alte vegetale provenite din emisfera sudica, pot calatori pana ajung pe masa noastra pana la 4 saptamani.

Din momentul recoltarii in vegetalele incep si procesele de degradare a nutrientilor prin oxidare si dezvoltare a microbilor concomitent cu incetinirea, pana la oprirea propriilor mecanisme de aparare a celulelor.

Pe masura ce timpul de la momentul recoltarii trece, vegetalele sunt afectate de caldura, deshidratare, expunerea la soare si oxigen.

Solutia de a lungi valabilitatea vegetalelor si a alimentelor perisabile, este destainuita de izvoarele istoriei ca fiind gasita din anul 1000 I.Hr. in practica chinezilor de a taia cuburi de gheata pentru pastrarea alimentelor, aceasta ramanand cea mai importanta tehnologie in urmatorii 2800 de ani.

Primul frigider „modern” casnic apare in 1913 creat de catre americani, si in prezent 99% din gospodariile din America detin cate un frigider.

Refrigerarea scade rata reactiilor biochimice, efect cel mai bine oglindit prin a reusi depozitand vegetalele la o temperatura de 1 grad, de a le pastra timp de 7 zile si cea mai vulnerabila vitamina, vitamina C.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *