Anorexia, sau Autohipnoza de a vedea MARE in oglinda…

Anorexia, sau Autohipnoza de a vedea MARE in oglinda…  Lacomia sau Bulimia si Tezaurizarea Lipidelor sau Obezitatea.

De regula lipsa poftei de mancare este cauzata de catre frica de a nu ne ingrasa.
Stare intalnita preponderent la adolescente, pe fondul absentei unui sprijin spre a-si anula frica, si a unui ghid nutritional de specialitate pentru a interveni in caz de necesitate, se instaleaza practica infometarii, adica ANOREXIA.
Practica sustinuta si de un consum abuziv de tigari, sau substante halucinogene, ca sa nu le spui droguri.
Ca si masuri de “Prim Ajutor”, mai pe home made se pot aplica cu succes urmatoarele:

  • Inainte cu 30 minute de a servi masa, si dimineata la trezire, a servi o cana cu ceai neindulcit si caldut din Salvie, Papadie, Coada Soricelului, sau Chinina;
  • A introduce practica dusurilor reci, astfel pe langa beneficiul de intarire al imunitatii, de tonifiere a epidermei, de starea de bine declansata de catre endorfine si dopamine, de scadere a inflamatiei din corp, de stimulare a metabolismul si a eliberari rapide de energie in necesarul determinat de catre homeostazie, se va induce o stare de foame, dar ATENTIEI !… nu abordam terapia “ruseste” de a intra cu totul sub apa rece, avem toate sansele de a ne califica la capitolul “problem cu corasonul”. Incepem cu dusul rece de la talpa, urmand ca in 7 zile, aplicand zi de zi, sa ajungem in zona fesierilor, si tot asa continuam a urca in timp;
  • A aduce in viata dumneavoastra zilnic o ora de efort fizic aerob, pur si simplu poate fi si prin plimbare;
  • A Nu Uita !… pofta de a manca vine vazand si mirosind… deci a acorda o atentie marita primei impresii create la vederea aranjamentului din farfurie;
  • A avea planificat zilnic un meniu diversificat, care sa provoace dorinta curiozitatii data de gust;
  • Nu mancati simultant cu durerea de stomac, intai temperam durerea si apoi mancam, altfel al nostru subconstient va fi “educat” ca mancatul doare.

BULIMIA, este acea dezordine psihica cu 180 de grade altceva decat Anorexia, manifestandu-se printr-o dorinta exagerata de a manca, de pierdere a controlului (Nu Te Mai Poti Opri), incepand cu dulciurile in copilarie, iar adult fiind continuand cu tot ce-ti iese in cale, si terminand intotdeauna a-ti determina datorita sentimentului de vinovatie Voma, autoadministrare de laxative, diuretice, clisme, exces efort fizic.
Ratacire cauzata de stres, frustari, si singuratate.
In astfel de situatie, calea vindecarii incepe fix printr-o vizita la doctorul psihiatru, in multe cazuri necesitand o internare intr-o clinica de specialitate. Cu siguranta pentru constientizarea “ratacirii” in care te aflii, te va ajuta a tine un jurnal alimentar cu Ce, si Cat Mananci.
Printre ale lumii vedete care au suferit de Bulimie voi enumera pe Marilyn Monroe, Jane Fonda, si printesa Diana.

OBEZITATEA, dobandita pe fond de “nefericire”. Din frageda pruncie, subconstientul nostru a fost educat ca o indispozitie, sau o bucurie este “rasplatita” cu ceva “papa bun”.
Bebelus fiind, cand plangeam, un biberon, sau o alaptare, ne linistea, adica mancarea, am mai crescu putin, copil zburdalnic fiind mi se spunea “daca esti cuminte, o ciocolata vei manca”, si bineinteles ca o primeam, adolescent apoi prietena in oras la o prajitura o “ameteam”, adica mancam, mai tarziu iesirile la pizza cu baietii ma bucurau (ca sa nu spui si bere)… de fapt toate aceste momente din a noastra viata au educat subconstientul ca starea de bine, fericirea, poate fi obtinuta intotdeauna mancand, pentru ca si in momentul acesta creierul imi este “inundat” de Serotonina.
In prezent avand slujbe, probleme de rezolvat, sau poate scoala multa de urmat, imi schimb pe nestiute prioritatile, disparand miscarea din a noastra viata, timpul petrecut interactiv cu familia, si inlocuite ghici cu cine?… cu cine am fost “educat” ca este neconditionat fericire… ati ghicit, cu MANCATUL “fara numar”.
La Momentul In Care Constientizezi Ca Arati Intr-un MARE Fel, ca si prim ajutor readu miscarea in viata dumitale 40 de minute/zi(asa ne sfatuieste OMS), si ELIMINA toate produsele rafinate din viata dumitale, respecta o durata intre mese de 5 ore, la Cina serveste exclusiv o Salata (dar cu zgarcenie la ulei si sare).
In final tin a identifica faptul ca chiar daca indiferent cat dulce, si fast food servesc, nu-mi influenteaza pozitionarea acului de la cantar, este foarte benefic VIITORULUI sanatatii mele cuvantul MODERATIE in ceea ce mananc, prezenta vegetalelor crude in nutritie, si a unei forme de miscare fizica.

1 Comment

  • Georgiana Dascalescu Posted iulie 11, 2020 4:28 pm

    Mulțumesc pt sfaturi 🙏

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *